Buksbom, hekken det kan ta tid å lage…

BuksbomhekkenBuksbom en eviggrønne plante. Planten har vært brukt i mange hundre år i typiske renessansehager og strengt utformede hageanlegg. Jeg så min første Buksbom i Thailand for ca 20 år siden og da var den klippet som en elefant, i nesten full størrelse. Den var unik. Planten er nøysom og lettstelt, så det er ikke rart den har den blitt populær i Norden også.

Hekken må snart klippes igjen…

Hekken var ikke kostbar, når jeg gjorde følgende:
Jeg kjøpte 3 bittesmå planter og la dem i trillebåren full av vann, for jeg ville se om det var flere planter i pottene jeg hadde kjøpt. Dette gjorde jeg for å se om det var mulig å forsiktig tvinne opp røttene, slik at de små plantene kunne deles fra hverandre. Det tok tid men det var 3 planter i hver potte og vips hadde jeg 9 planter som var ca. 12 til 15 cm høye. De var knøttsmå og noen hadde bare en stilk. Alle fikk egen potte med god jord og gjødsel, så var det å finne en plass i solen, til hagen var litt mer ferdig og jeg visste hvor hekken skulle plantes.

Veien blir til mens du går heter det og slik var det her også, for hagen eksisterte ikke som hage bare sandhauger, kulestein og skog. Med liten investering startet jeg med å lage planter av avleggerne jeg fikk eller kjøpte. Det ble det store planter etterhvert som tiden gikk. Det var mange stadier og plantene fikk i denne tiden større og større potter ettersom plantene vokste og som bildet i dag viser, har disse blitt til en hekk…

Lav hekk, kantvekst og som frittvoksende busk…
Den kan også benyttes formklippet, kuleformet er mest vanlig, i bed og krukker.

Planten trives de fleste steder i alt fra lett skygge til solrike plasser.

Gode råd for å lykkes:
Når våren kommer og du har plantet den på en solrik plass, bør du dekke den til med strie/plante-duk/annet om ikke sneen “ligger lenge” og lager et lunt teppe som beskytter den mot solen. Dette for å unngå at bladene tørker ut. Dette er en av årsakene til at mange planter visner. Jeg skuffer snø rundt planten så lenge det er snø, om våren. Dette gjør at den ikke  begynner vekstsesongen, for tidlig.

Når jeg har Buksbom i potte benyttes vanlige plast-potter med hull som jeg legger ned på bakken om vinteren, for at snøen skal dekke den.
Husk å legge den i nord, i skyggen bak en busk så snøen ligger lenge. Dette beskytter selv om det kan bli litt is.  Siden den har sin vinterdvale har dette gått bra, hos meg. Det er selvsagt best å jordslå den, men det passer ikke for alle.

Dersom din Buksbom står i frostsikker potte, bør du vurdere å jordslå den.
Det som tar livet av mange av plantene om våren er at jorden rundt røttene er en stor isklump, og når solen frister planten til å spire, får den ikke væske og tørker inn og visner.

Buksbommens røtter er små, tette og grunne, så den foretrekker derfor en jevn og fuktig jord.
Gnagere og rådyr unngår buksbommen.
Bruk hansker ved beskjæring hvis du er allergiker for Buksbom er litt giftig.

Jeg har likt Buksbom siden jeg så den formet første gang og ønsket meg en hekk…

Buksbom-i-trillebar
Buxus Sempervirens Arborescens: Denne måtte vike plassen for en drueplante i sommer, og så skal den ha ny plass…