Oxalis acetosella, Skogsyre

Skogsyre

Skogsyre1Skogsyren finnes viltvoksende. Den kommer tidlig på forsommeren med blomster som ikke synes så godt før en nærmer seg treet, den står under.
Med sine lyse grønne blader er det tydelig den trives, når den formerer seg på denne måten. En av årsakene er at den ikke konkurrerer med så mange andre planter om vannet og næringen i det øverste jordlaget, så nærme stammen.

Planten kan stå med grønne blader det meste av året. Nye, friske blader spirer frem i løpet av sommeren samtidig med blomstringen.

Blomsterne og bladene kan brukes som spiselig pynt i salater. De bidrager samtidig med et friskt og syrlig piff, til helheten. Blader av de forskellige Oxalis-artene kan generelt brukes som spiselig pynt, men nettopp fordi skogsyrens blader er forholdsvis små, er de oftest de mest anvennelige til formålet.

skogsyre-tarantellMange hopper når de ser Tarantellen som bor her. Det bør være noe uventet rundt neste sving, tenker jeg…