Piletreet med flettet stamme er selvlaget…

Piletreet
-En prydplante som må beskjæres ofte, hos meg…

PiletrePil starter å vokse tidlig på våren. Dersom du har klippet den veldig mye ned, må du gi den litt gjødsel og vann for å få den fortere frem, og dette er det mange som glemmer.
Noen tror at planten er i ferd med å dø, fordi den starter så mye senere enn mange andre.
Har den gode vekstmuligheter, vokser den mye på forsommeren og alle grenene blir lange. Den er artig som litt bustete, men det er uheldig å vente så lenge at plantens stamme ikke tåler vekten og blir skjev…

Ekstremt vindvær kan være tøft for en stamme med stor tung krone.

Denne klippet jeg helt ned på forsommeren. Jeg tok alt det grønne, så det bare var stammen igjen. Når den startet å spire med nye skudd var jeg kritisk og fjernet det jeg mente ville gjøre planteballen ujevn. Så er det klipping i høst for å unngå at grenene knekker.

Piletrestamme1Når pil flettes, vokser den sammen som du ser på bildet.

Dersom du ønsker en lang stamme er det ikke behov å klippe så ofte, men pil vokser fort så det er ofte ønskelig å holde den i sjakk.

Pil bør klippes jevnlig, særlig i små hager…

Generelt: Denne var det artig å teste ut, når jeg skulle forsøke å lage avleggere i vannbøtte. Når naboen skulle klippe hekken, fikk jeg en hel bøtte med kvister for å lage avleggere. Siden jeg ikke hadde laget noe av pil tidligere, måtte dette forsøkes. Jeg satte alle kvistene i en murebøtte med vann, og bøtta ble satt et skyggefullt sted. Jeg fylte på med vann i ukene som kom, for her skulle det bli røtter. Det ble røtter fort, og så ble disse nye plantene satt i jord, og plastpotter ble benyttet. Det er enkelt å overvintre planter og avleggere i plastpotter. Jeg ønsket trær som hadde artig stamme og der plantetoppen kunne klippes, som en kule.  Plantet 3 kvister  med røtter i hver potte, og våren etter startet jeg flettingen. Piletrærne bodde i plastpotter i flere år, før de ble plantet med lik avstand, ved et gjerde i hagen. Den fineste ble den som sto lengst i potte hos meg, for den fikk bedre oppfølging. Den ble også plantet på et lunere sted. Det er den som fikk bildeplassen i denne artikkelen. Når de andre fikk for mye trekk, fikk noen grener en svart sopp som jeg klippet bort, og noen ble da mindre gode i fasongen.

Andre bilder:

 Pil-GBilde av en friskus, som har fått mye godt stell. Denne har tilhold i Steigen.