Barlind, Taxus

Barlind er vintergrønn
-motstandsdyktig og giftig


B
arlind er eviggrønne busker/trær med mange varianter fra lave markdekkere til høye, smale søyler. Barlind har grønne, myke, blanke nåler i to rader og er relativt saktevoksende.

Det finnes flere spennende hybrider som kan brukes i alt fra grupper til bed eller som solitærplanter. Noen arter er ganske hardføre. Barlind tåler beskjæring veldig godt og passer fint til formklipt hekk og i krukker, hvor man må holde dem litt tilbake.
Planteavstand i hekk: 20-40 cm.

“Planten trives både i sol og skygge og her står den i vandrende skygge og trives utmerket.”

Planten er veldig tolerant for luftforurensning og de fleste sorter tåler også noe veisalt.
Noen sorter utvikler seg best i sol, som f.eks.
Europabarlind ’Summergold’ og Hybridbarlind ’Farmen’.

Jordforhold
Barlind trives best i moldrik og næringsrik, veldrenert jord. De fleste sortene trives i kalkrik jord.

Vannbehov
Barlind trives best i jevnt fuktig jord. Pass spesielt godt på nyplantinger.

Næringsbehov
Gjødsles gjerne vår, midtsommer og senest i slutten av juli. Bruk fullgjødsel.

Beskjæring av barlind
Barlind tåler hard beskjæring, men det beste er likevel å beskjære regelmessig for å få en tett fin vekst fra starten. Den beste tiden for å beskjære Barlind er på våren før vekstart eller i JAS månedene, juli, august og september.
“Husk hagehansker da den er giftig… Vernebriller kan også komme godt med når du beskjærer hekk. Pass på å ta vekk alle delene som fjernes, så ingen tråkker på dem med bare føtter, selv yngre mennesker kan ende opp med sår som blir veldig betente.” Jeg har snakket med flere…

Giftig
Barlind har på en måte alt vi ønsker, bortsett fra at hele planten er giftig. Hvis du har hester eller hunder eller andre dyr som kan finne på å spise på buskene, bør du unngå Barlind i hagen. For oss mennesker er konglene det største problemet. De er nemlig innkapslet i et rødt og fristende fruktkjøtt som smaker søtt og godt.
Fruktkjøttet er det eneste på planten som ikke er giftig, men det ene frøet, eller konglen som ligger innkapslet er giftig. Frøet er ikke stort nok til at barn spytter det ut, og sammen med den søte, gode smaken kan resultatet være at de spiser mange og forgiftningsfaren blir enda større.

Barlindens bær
Heldigvis finnes det barlindhybrider som ikke får bær, og disse bør vi satse på hvis vi er redd for hva barna putter i munnen. Bærene er ellers delikatesser for fugler. Mange trur at siden fuglene spiser bærene er de ufarlige, men frøet går ufordøyd gjennom fuglen og gjør derfor ingen skade. Frøet/konglen er derimot avhengig av en tur gjennom fuglemagen for å kunne spire.

Stoffet “Taxol” som finnes i Barlind brukes i kampen mot kreft da den hemmer celledeling.