Bjørnebær og Ramsløk i Lier

Hagevandring hos AK i Lier lørdag, der hagen rommer det meste fra epler, pærer, jordskokk, bjørnebær til svarte tomater og ramsløk..


V
i plukket mye bjørnebær og jeg trakk visst vinnerloddet for jeg fikk med en stor butt hjem.

Nydelige bær….

Det var mer enn bjørnebær, som ble med tilbake til Kongsberg…

Bildene av Bjørnebær i blomst, knopp og slik buskene ser ut på høsten.


Her tar vi opp avleggere fra plenen. Ca 15 cm ned fant vi roten på planten som har sneket seg vekk fra resten av plantefeltet. Det kunne være ca 2 meter og mer fra der feltet var, og til der enkelte av avleggerene hadde valgt å dukke opp.


Her ser du de fine plantene som ble med hjem til Kongsberg.
Alle plantene ankom Kongsberg like fine, for dette ble gjort på kveldstid, når det ikke var for varmt.

Alle jeg flyttet og skal plante står først i vann og venter der på en ny plass i solen.

Ikke alle kan tilby Lier hellinger og utsikt, men i dæladumpa er det lunt…

Generelt for de fleste typer avleggere:
Fristelsen er stor og en ønsker gjerne store avleggere, men når noe skal flyttes uten å ha potte anbefaler jeg å velge de små og sterke, for de knekker ikke slik lengre planter kan gjøre. De minste plantene har også kortere vei for transportere næring  ut i planta så de overlever lenger enn de som er større el høyere.

Siden Bjørnebærplanten har en tendens til å stikke av til plasser den ikke er ønsket, planter jeg den i ei renne med metallplater på hver side som er ca 30 cm dyp, for å komme under rotsystemet.
Planten kan bli fra 1 til 4 meter høy og hos AK var den ca 4 meter.

Gurglevann og te – før og nå…
Informasjon hentet med tillatelse fra Norsk genressurssenter.
A
vkok av blad ble tidligere brukt som ansiktsvann og som gurglevatn mot betennelse i munn og svelg.

Te av blada ble brukt ved katarr, diaré, tarmbetennelse, mageblødning, blodgang. Bæra virket beroligende og vanndrivande, og bjørnebærsaft var god mot diaré, hermorroider og ormebitt.

AK har drivhus og kjøkkenhage i mange pallekarmer og snart har alle disse, 2-3 kobberbånd rundt, for å hindre snegler å komme opp. Lier er kjent for store avlinger og det er utrolig lunt her. Den gode jorda, varmen og særforpleining gir store avlinger og frodig blomstring i bedene. Oppfinnsomhet for en praktisk ingeniør gjør hverdagen lettere også i drivhuset som har selvvannings-potter og tomatene går til taket. Avlingen pr tomatplante er STOR.

De svarte tomatene: Tomatene gav mye avling og det bugner på alle plantene som rager helt til taket i det høye drivhuset, som ikke er av de minste.

Ramsløk – Allium ursinum
Ramsløken
i hagen tives godt og har på 1 år utvidet seg med ca. 1 m². Tror den likte skogsbunnen i Lier for det er jo supert. Jeg fikk med et glass med ramsløk “pesto” som var nydelig.

Ramsløkpesto:
-20 ramsløkblader
-1 dl god extra virgin olivenolje
-Litt havsalt / Himalaya salt og nykvernet pepper
Litt pinjekjerner og evt. Parmesan ost kan hakkes/rives over.
Sitron kan presses fra en kvart til en halv.
Gjør den til det du ønsker…