JAS, beskjæring av planter

JAS = Juli, August og September
JAS beskjæring av planter, har mange hørt om men ikke gjort selv.
Det er ikke alle som har klippet og stelt plantene, slik om sommeren, men når vi vet at landskapsarkitekter og andre gjør dette for bedre å se hvordan det faktisk skal se ut i hagen, kan vi gjøre det samme…

Jeg har gjort det en stund og er veldig fornøyd med resultatet. JAS beskjæring fremmer ikke så mange nye skudd som det en beskjæring på senvinteren gjør.

Det er ikke alle planter som kan “klippes” i JAS månedene, så jeg anbefaler at du sjekker om det er en plante du faktisk kan beskjære på denne tiden. Sevjeplanter kan dø eller settes mye tilbake av denne behandlingen, så sjekk først, er mitt råd…
På denne måten blir du kjent med din egen hage på en ny måte.

Steinfrukt kan beskjæres på senvinteren, før sevjen stiger. Da gror sårene raskere, og faren for infeksjon reduseres mye. På den annen side om en kun beskjærer steinfrukt rett etter høsting av frukten, kan dette være lønnsomt fordi en slipper med en klipp/beskjæring. Tørre og syke greiner er lettest å se når de har blader på.

Steinfrukt beskjæres vanligvis forsiktig og treet får lov å utvikle en naturlig form.

Moreller og søtkirsebær her kan det være lurt å kontrollere høyden med beskjæring. Moreller blir fort veldig store og høye trær.

Surkirsebær blomstrer og bærer frukt også på årsskudd, så ikke skjær bort for mye. Venter en til etter høsting, er dette å anbefale.

Mange hageeiere opplever spesielt med plomme, at vi får mye plommer annet hvert år. Dette kalles vekselbæring. Ved forsiktig beskjæring hvert år vil denne vekselbæringen reduseres noe…