Pollinering – Hvorfor og hva pollineres?

Hvorfor og hva pollineres?

Hvorfor pollinere?
Jeg pollinerer om våren under blomstring og videre ut over sommeren i andre planters blomstring som squash, tomater, chili m.m. er det nettopp fordi dette funker. At det blir avling er resultatet av min pollinering, i tillegg til bier og andre hjelpere.

Støvkosten er et viktig verktøy i denne jobben.

Pollinering
 (bestøvning) – overføring av pollenkorn mellom blomstene på en eller flere planter, for at det skal kunne foregå en befruktning og frø kan dannes. Hos blomsterplantene overføres pollen fra åpne pollenknapper til arret.

Nakenfrøede planter – her overføres pollen direkte til frøanlegget. De fleste av disse er bartrær som Japanlerk, Gran, Hvit Gran, Gingko Biloba, Urtidstre og Kinesisk einer etc. og det er ca 550 i rekken. Disse plantene kjøper de fleste av oss i butikken.

Jeg hadde ikke fått epletrea, pærene eller morellene og plommer til bugne, uten pollinering. Gartnere og bærdyrkere gjør det, for å sikre avlingen. Det er jo artig at det blir avling, når en først har trærne i hagen. Er det min hjelp som skal til, må jeg trå til for å få ønsket resultat.

De gamle sortene av plommer som jeg har byttet til meg er ikke å få kjøpt, så de er “små klenodier” i hagen som begynner å bli store. Noen har gitt stor avling allerede, men det beste er å stelle i hagen og spise direkte av trea, når en tar en pust i bakken. De er ekstra morsomme som tilskudd til det som utgjør mangfoldet i hagen.
Etterhvert blir det mye avling og det varierer fra år til år, men jeg slutter ikke å pollinere, for jeg ønsker å få maks ut av det jeg har.

Jeg har mange hundre forskjellige sorter, men ser jo at “mispel” som var en god start for meg som nybegynner når jeg startet å lage avleggere og som jeg lærte mye av, må vike plassen ettersom jeg ønsker andre sorter busker å blomster. Fra hus med skog til å få hus med hage, har vi brukt 15 år, jeg og trillebåra.