Svart søtmispel,

Svart søtmispel

J
eg har plantet disse for å hindre innsyn, men også for å kunne plukke den på en enkel måte. Her i hagen er den en nytteplante, i dobbel forstand.

Oppskrifter som blir gode på smak er saften fra svart søtmispel og frukt som blant annet epler, og så er det sunt… Plantens frukter inneholder mer enn 10 ganger mer antioksidanter, enn blåbær, sies det.

I fra svunnen tid…
Før lagde de også syltetøy av disse bæra. Noen jeg har snakket med kunne huske tilbake til barndommen, tidlig 1900 tallet og fortalte hvordan de fikk bær, poteter, korn og annet på gårdene, som bøndene ikke selv ville benytte. Dette ble maten de hadde. Spesielt en husket med lengsel morens syltetøy, når han så buskene på gården der jeg bodde tidligere. Rent syltetøy av svart søtmispel med lite eller ingen sukker eller annen frukt, var det de hadde og det barna fikk…

Jeg tok med noen små planter av svart søtmispel, når jeg flyttet.