Hagevandring med fokus på Chili…

Med blikk for Chili:

Chili-on-demand8655

I dag var jeg på en spesiell og veldig hyggelig hagevandring hos Grethe Nordby.
Bildene i denne artikkelen er alle fotografert i hennes hage.

 

 

 

 

Chili-narbilde-m-flereOppskrifter Grethe ville dele med oss har Chili til felles, selv om det er alt fra Salsa til Sjokoladekake.

Nederst i artikkelen finner du oppskriftene…
Nå oppdatert.

Denne dama har fokus på Chili og det har hun hatt i mange år. Hun lager mye forskjellig fra frø, og noe av det som vokser til taket er blant annet Avokado,

Grapefrukt, sitron, mandarin og mye mer. Hun har fått god erfaring på plantefronten og kommer med mange gode råd.

Det er ikke bare det å så plantene som er tidkrevende for det skal en del stell, ompotting og oppstamming til før plantene er klare for at de fleste av oss skal takle videre stell gjennom våren til plantene kan ompottes igjen, før de settes ut.
Chili-rad-og-rekke

 

 

Chili en god sommerplante som gir fin avling. Men en bør vel opp i ca 10-15 planter med 2 planter i hver potte, om en bruker mye Chili.

 


Slik ser en moden Chili ut:

Chili-to-harvestNår den starter å få farge nederst er den klar for plukking. Årsaken til at den kan plukkes er at den ikke vokser lenger når den begynner å få farge. Dette gjør at uferdige Chili på planten, får mer næring. De blir røde når de ligger å tørker…

Chili-Po1

Chilirasta-2016

 

Chiliristra Anno 2016

 

 

 

 

Frøene bør sås i midten av januar. Dette er for å lage gode planter til neste års avling. Ukene en er tidlig ute, får en igjen for når en skal høste. Da trenger en ikke satse alt på en god høst. Med mer ekstremvær som det spås i årene som kommer er nok det smart. Denne informasjonen er for de som ikke har drivhus.

– I –

Grethe`s «Labro-chili» og norsk versjon av «New Mexico-chili» har vært dyrket nettopp på Labro henholdsvis de siste åtte/tre årene.
Plantene gir gode avlinger av pikant sterk og semisøt/semisterk chili når de får solrik uteplass med skjerming for vind.

Bruksområder: Utmerket til salsaer, gryter og andre retter der chili inngår.
Kan brukes til Chili con Queso (ostefylte, ovnsbakte chilifrukter), så sant ganen ikke er for sensitiv.

Vekstvilkår: Chili liker seg ikke på friland, men i romslige plastpotter (plastpotter på 28 – 30 cm diameter tåler to planter) på et solfylt, lunt sted i ly for vind.

Høsting og bruk: Brekk av chilien tett inntil grenen med en gang frukten begynner å rødme. Da vokser ikke frukten lenger (men ettermodnes selv om den er plukket). I vårt relativt kjølige klima er chilidyrking en “ekstremsport” der planten trenger all energi til å frembringe frukter og ikke forbruke energi til å modne fruktene – utesesongen er kort.

Ristra: Bind opp en frukt i ene enden av en hyssing. Stram godt. Bind neste frukt i andre enden – mellomlengden på hyssingen er ca 3 cm. Bind opp mellom 50 og 70 frukter pr. ristra.

Flett en hempe fra tre hyssingtråder (ca 70 cm lang – hempen flettes rundt midten av hyssinglengdene). Flett alle 6 hyssinglengdene sammen ca 3 cm, og flett så inn en og en snor med frukt hver fjerde omfletting.
Heng ute i et område som er lyst og luftig (og i ly for nedbør) når det er varmt, la ettertørke lyst og luftig inne når sommersesongen er over.
En ristra er en perfekt dekorasjon på kjøkkenet når den er tørket, og chiliene plukkes av og renses etter behov.

For både fersk og tørket chili skal frø og hinner fjernes – kun fruktkjøttet benyttes. Fersk chili finhakkes. Tørket chili grovhakkes og males i en kjøkkenmaskin eller knuses i en morter.

For neste år: Liker du chilien, så har du full mulighet til å dyrke dine egne planter og ha chili hele sesongen! Det etterfølgende er kun en rettesnor (etter erfaring):

Medio januar: Legg muldbriketter tett i en passende beholder (en melkekartong med ene siden skåret av og dekket med klar plast, f.eks. lagt inn i en klar brødpose funker helt supert!)
Hell på vann så muldbrikettene er myke og minst trippel i størrelse.

Legg to frø fra en tørket chili 1 cm dypt i hver muldbrikett og legg muld løst over frøene. Dekk beholderen med klar plast, og sett lunt og lyst inntil frøene har spirt. Vann uten gjødsel etter behov. Lysrør under kjøkkenbenken kan være et tips, for er det ikke varmt og lyst nok, kan frøene/spirene råtne.

Plant i små potter når plantene har blitt ca 5 cm høye. Bind opp med grillpinner og myk tråd når plantene er 10 – 12 cm. La stå lyst i f.eks. en vinduskarm til utplanting. Vann med en skvett Bio Bact i vannet herfra og igjennom hele sesongen.

Pott om og bind opp med høyere plantepinner etter behov. En plante som gis gradvis større potter vil gi den beste avlingen.

Skal stå innendørs fra januar til slutten av mai – kan da settes ut. Trives best ute i plastpotter på lunt og solrikt sted – eller i drivhus (som forlenger sesongen med flere uker).

Hengetomater:

Grethe slår også et slag for hengetomater og kunne selvfølgelig skilte med mer enn en sort.

Jeg fikk smake og ampeltomat som var smakfull, men Choctailtomaten var som en tomateksplosjon å få i munnen, så den var en sikker vinner å anbefale til de som mener at smak betyr noe. Den virket spenstigere i konsistensen og kan benyttes til flere retter enn ampeltomaten.

Grethe-CoctailtomatCoctailtomat

– virket spenstigere i konsistensen og kan benyttes til flere retter enn ampeltomaten.

 

 

 

 

Sukkerertene er like unike som Grethe…

sukkererter-jpg

 

Det er slike busker vi som liker sukkererter drømmer om og hun spiser dem ikke…

 

Squash:

SquashDet er ikke små planter det er snakk om og Squash på 2,1 kilo er ikke uvanlig.
Plantene må ha et lunt sted å vokse og mye vann. Her står plantene på geledd og ferdig utviklet Squash kan plukkes og de åpne blomstene bestøves…

 

 Oppskrifter:

Revidert utgave 28.08.2016

Herlig-sjokoladekake-medhavsalt-og-chili_2016

Hjemmelagde-tortillas-og-Huevos-Rancheros_2016

Pastasaus_oppskrift_2016

salsa_2016

Foto: Grethe Nordby og A. Connie R. Nese 26.08.2016