Takløk, Sempervivum tectorum

Takløk
Taklok-utsnittKjært barn har mange navn heter det
-og denne er så godt likt, at den også har fått noen navn å velge mellom som husløk, syfiller, sifylle, årsens grøde og mor til tusen barn.

 

Takloken-rensesSiden jeg alltid har kalt planten takløk, fortsetter jeg med det.
H
er måtte det en rens til, for Hage-prestekragen hadde slott rot her. Jeg dro opp planten med roten og fylte i ny jord. Jordgrøt, en blanding av vann og jord ble helt i hullet og så tok jeg plantene som ble dratt opp med prestekragen, og plantet dem i denne nye jorda. Dette blir mer  kompakt enn bare å drysse på jord.

 

Takløken-i-krukker

Takløken har jeg i potter for å slippe unna mye ugrasluking. De trives og er veldig dekorative i pottene også.

Hvert år trenger de større og større terrakottapotter. Jeg har noen gamle planter jeg har hatt i mange år og jeg har kjøpt av de minste, så når de slipper å slåss med for mye ugras, blir de forholdsvis fort store…


H
ver høst jordslår jeg plantene og pottene settes inn i garasjen, og det gjør jeg for å unngå at pottene skal sprekke. Når det ikke lenger er frost i bakken rister jeg av jorda og setter dem i potter igjen.

Jordslå: Sette plantene med hele blomsterroten i jord og helle ny jord rundt. Noen graver et hull i bakken også, men her med kulestein i nesten alle himmelretninger, setter jeg den inntil en rot /noen sten/på plenen og heller jord rundt og vanner så røttene fester seg eller det ikke er luftrom lenger. Dette er nok. Gjenbruk av denne jorden: På våren benytter jeg den til dressing på plantene jeg planter og resten raker jeg utover.

TaklokenFlerårig sukkulent som er villig til å formere seg med avleggere og med frø.

B
lomstene som begynner å tørke kan du skjære/klippe og holde den med hodet opp, for å unngå at frøene renner ut, der du står.

 

 

Forresten mor til 1000 barn har jeg hørt grønnrenner bli omtalt som.