2 spader til røysa, når de bare skulle hatt nye skaft…

2 spader på røysa…
Tilhengeren ble fylt av hageavfall og annet skrammel som skal vekk før vinteren setter inn. Det siste på toppen var 2 rusta sykler før presenningen ble stroppet fast.


Når vi var fremme på røysa dukket hageredskapen opp, de jeg med tungt hjerte hadde kastet. Det skulle vært lettere å stelle slik redskap, når det kun er treskaftet som hadde knekt. Jeg har reist rundt på diverse forretninger som Monter/Stiltre/Maxbo/Felleskjøpet etc. for å kjøpe skaft, men det jeg fikk kjøpt var nytt skaft av “type som ikke passer”. Utsjekk av skaft var ikke i år, og jeg er ofte innom slike steder, men ser over når jeg først er på tur. Dette er vel spade nr 7 og 8 jeg har gjort meg av med av samme grunn. Ja, jeg bruker spett til det meste og jeg bruker ofte 2 stykker. Dette fordi jeg bor på en morenerygg, så det er et must. Jeg er ikke fan av å kaste gode ting og synes det er helt forferdelig å ikke få til å bytte ut slike enkle skaft.

Drømmende tilbakeblikk…
Det er ikke mange år siden det var helt naturlig å finne dette på vanlig butikk. Jeg hadde en nærbutikk en gang og der var det alt fra spader og stresskoffert til vadmelsbukser samt apotekervarer og ellers alt en matbutikk skulle ha. Gaver som dukker, vesker og fine porselens-gjenstander var også den gangen i varesortimentet på nærbutikken. Det er ikke mer enn 25 år siden... 

Neste gang et skaft knekker blir det å se over dammen til våre naboer i sør, de har jo svaret, om jeg kan finne riktig skaft. Til nå har jeg hatt flaks og kjøpt spader til 50 kroner og når nye skaft koster mer og arbeidskostnader tillegges, blir en ofte med på bølgen “bruk og kast samfunnet” tilrettelegger for…
Ingenting varer evig…

Google søk
De fleste som har svart på spørsmål om bytte skaft etc. har anbefalt å kaste og kjøpe nytt. Svarene som var øverst er fra 2001 og 2006, så jeg regner med at det er mindre utvalg i dag.

Link til hvordan en gir spaden et nytt skaft:

http://goerdetselv.dk/vaerktoej/haveredskaber/gi-spaden-et-nyt-skaft